planten voor droge grond Libor van BreeWarmte aanbidders

De droogte en de hitte maakten van 2018 tot een bijzonder jaar in alle opzichten.2019 is nog zo een jaar, collega hoveniers en klanten ervaren wat de droogte met de tuin doet.

In het voorjaar koesterden we de planten met veel liefde.Oude struiken en bomen komen eerder tot zaad. Ook dit jaar zie ik dat de jonge planten die afgelopen jaar herplaatst zijn het zwaar hebben.

De droogte heeft tot veel kale plekken in de borden geslagen, hier probeerde ik de ruimtes te vullen met mooie gezonde planten.Die plekken zijn ook dit jaar weer een zorgenkindje.Bovengronds zie je verbrande bladeren, echter ondergronds zit er hoop in de vorm van levende de wortels.Als het in het voorjaar niet gauw nog dicht groeit zien we onkruiden verschijnen...

Oude planten zoals de 25 jaar oude Rhododendrons laten hun blad vallen, ondanks dat we de bodem vochtig houden met een sproeier of gieter. Dan hebben we het nog niet eens over de Waldsteijnia waarvan inmiddels niets meer van over is. Kortom de oppervlakkige wortelaars hebben het erg zwaar. Bomen hebben zichzelf vaak beschermd door vroegtijdig blad of zaad af te werpen. Het enige voordeel is wel dat onkruiden nauwelijks groeien.

stipa en lavendel libor van bree

Maar wat dan!

Je tuin vol met droogteminnende planten heb je daar wel eens aan gedacht. Planten die uitermate geschikt zijn voor de droge zandgronden.

Hoe dan!

Begin allereerst de bodem te verreiken met bentoniet ( een kleimineraal ) waardoor  het gaat binden met zandgrond, dit houdt dan wederom de voedingstoffen en water langer vast, daarop bedek je de aarde met blad of een mulchlaag van afgemaaid gras dit gaat verdamping en vooral onkruidgroei tegen. In het verleden gebruikten we in de winterbeurten vaak de bladblazer om al het blad weg te halen.Inmiddels zijn we wijzer geworden...Laat het liggen (behalve het eikenblad dit bevat looizuur waardoor alles verstikt).Voorts zou je ook houtsnippers kunnen gebruiken.

Kies planten die bepaalde eigenschappen hebben om de hitte en droogte te lijf te gaan. Planten met grijze bladeren of naalden, dikke groene bladeren. Vaak met bloemen die de hele voorjaar/zomer/herfst bloeien.

Je kunt dan denken aan vaste planten zoals Kattenkruid (Nepeta), Salie (Salvia), Afrikaanse lelie ( Agapanthus), Anijsplant ( Agastache ) en Geranium. 

Bomen zoals de Moerbij ( Morus ), Sierpeer (Pyrus), Trompetboom ( Catalpa ) en de Canadese judasboom ( Cersis )

Heesters zoals de Reuzenlavendel ( Perovskia ), Mexicaanse vedergras ( Stipa ), Kleefzaad ( Pittosporum ), Palmlelie ( Yucca ), Rozemarijn ( Rosemarinus), en de amerikaanse sering ( Ceanothus ).

TIP: Zorg dat droogteminners in de winter niet ten onder gaan aan natte voeten. Staan ze in de klei of leemgrond, plant deze dan op een helling of iets hoger. 15cm hoogte is al voldoende.

Tenslotte: Mocht je graag hulp hebben in deze aarzel dan niet om contact op te nemen.

TOT WEERUS, Libor

 

 droge palmten libor vam bree

 

 

 

 

 

 

 

 

TUINVERLICHTING DEMO

TUIN VERLICHTING DEMONSTRATIE

HOE LEG IK TUINVERLICHTING AAN?

Is het wel veilig, is het mogelijk om onze grote boom aan te lichten of bent u op zoek naar meer veiligheid of sfeer rondom uw woning of bedrijfspand. Iedere tuinsituatie is anders. U struikelt over de mogelijkheden. Om u te helpen om een goede keus te maken is het mogelijk om middels een demonstratie koffer 12 en 24V tuinverlichting enkele dagen en nachten uit te proberen. Bent u overtuigt van deze verlichting, dan is het mogelijk om deze door mij aan te laten leggen. U legt deze zelf aan! Geen probleem! Aan de hand van een lichtplan die door mij is uitgewerkt kunt u zelf aan de slag. 

TUINONDERHOUD

DE TUIN IN ALLE SEIZOENEN

TUINONDERHOUD IN ALLE SEIZOENEN. 

De seizoenen wisselen zich razend snel. In ieder jaargetij wisselt de natuur van jas.Net als wij mensen zorgen we dat we ons zelf goed onderhouden.De natuur zorgt voor zich zelf, met af en toe een paar handjes van ons. Omdat we de natuur vaak naar onze hand willen zetten, komt dit vaak in gedring.Om u daarbij te helpen en te behoeden voor verkeerde beslissingen in en om tuin is het raadzaam om al het leven rondom de tuin in balans te houden zodat u in een fijne omgeving kunt vertoeven. 

WERKSHOP TUINONDERHOUD

TUIN ONDERHOUD WERKSHOP

 HERKEN JE DIT!

Je tuin vraagt dringent om een snoeibeurt, of misschien een winterbeurt.Keer op keer doe je hetzelf. Hoe je dat doet, gewoon. Echter zou je het prettig vinden om eens een deskundige in te schakelen die je haarfijn uitlegt wat je moet doen om weer motivatie en tuininspiratie te krijgen. Maar je wilt het wel zelf doen. Geen punt. Door het volgen van een tuinworkshop in je eigen tuin met gerichte en praktische handelingen voorkom je weer dat je een verkeerde beslissing neemt.

  • Het moeilijkste van ons vak is je eigen tuin aanleggen.

    Zoals ik al vermeld in mijn eerdere blog vindt ik moeilijk om voor jezelf als geroutineerde hovenier een sfeer tuin samen te stellen die voor alle gebruikers prettig vertoeven is. Je hebt namel...

Aangesloten

Hovenier.nl - Deel uw ervaring

Hovenier.nl - Deel uw ervaring