image

Vanaf de eerste aanleg tot het einde zullen we de planten moeten onderhouden. Hoe beter de verzorging hoe meer plezier we ervan ervaren.
Niet alleen af en toe, maar geregeld, omdat de plant ontwikkeld. Van een klein plantje tot de volwassen plant. Dit door te sturen, te bemesten en water te geven.

Kijken en noteren

Handig is het om bij de regelmatige onderhoud de planten goed te bekijken op ziektes, groeiachterstand omdat zij zich anders gedragen. Sommige soorten krijgen een groeidip. Vaak in het groeiseizoen. Je kunt dit het volgend jaar in het voorjaar herstellen of op een andere plek te zetten. Maak foto's van de situatie en plaats deze in een plantenmap op je computer. Van oudere soorten noteer je dat deze gescheurd moeten worden omdat ze domineren.

image 1

 

Scheuren en verjongen.

En als inderdaad blijkt dat vaste planten mekaar gaan overheersen en domineren is het tijd om deze te schuren. Kortweg gebeurt dit altijd in de winterperiode. Daarbij haal je de planten uit de grond en verdeel je de wortels in stukken. Bewaar de beste pollen. Plant ze terug en voeg er organische mest bij. Water geven en klaar.

Afknippen van vaste planten.

Bladeren in welke vorm dan ook beschermen niet alleen de wortels maar zetten middels licht energie om zodat de plant kan groeien.Nu is het toch wel belangrijk om zolang mogelijk deze bladeren aan de plant te laten zitten.

Met name vaste planten omdat deze doorgaans snel groeien is het nuttig om ze tot maart/april laten zitten.

Dit voor de bescherming van tegen de koude in combinatie met nattigheid.

Onkruid vrij maken en controle op plagen en ziektes.

20180825 102822In maart begin ik bij de klanten met het vewijderen van onkruiden die zich in de zachte maanden daarvoor ontwikkeld hebben. Vooral muur, kleine grassen en postelijn beginnen als een van de eerste met zich ontplooien.Vaak op de lege plekken. Denk ook aan het reinigen van bestratingen.

Verwijder deze op tijd zodat ze niet uitzaaien.Hou dat vol tot eind juni. Dit zijn de maanden waarbij deze ongewenste gasten het hardste groeien. Je eerst winst heb je tijdens die maanden te pakken. Bij warm weer laat ik de onkruiden vaak liggen zodat ze door de zon verbranden. Rest me om bij de volgende beurt deze op te harken en af te voeren.

Water geven en bemesten.

Ieder jaar onthoud ik welke onkruiden zich het meeste voorkomen, Daaruit concludeer ik al gauw naar de toestand van de grond. Onkruiden zijn namelijk indicatoren.

Zodra de grond in maart onkruidvrij is gemaakt en de vaste planten een snoeibeurt hebben gekregen kom ik met een zuurtegraad meter Ph meter op de proppen. Naar aanleiding van de testen geef ik de aarde een start bemesting voor de eerste 3 maanden.

Water geven

Steeds vaker kom ik in tuinen die voorzien zijn van een beregeninginstallatie. Dit naar advies van een beregeningspecialist. Of dat de buren dit ook hebben.

Daar ben ik het helaas niet altijd mee eens.Natuurlijk moeten de planten water hebben. Alleen mist men het allerbelangrijkste... namelijk de organische stof..

Inmiddels put ik uit een ervaring van 35 jaar dat de planten toch zich gezonder voelen door mineralen die in de grond zitten. Door het toevoegen van grondverbetering maakt de deze een blijvende goede indruk. Zorg dat de grond luchtig blijft...dit kan alleen door organische stof.Wortels hebben dan vrij spel om zicht te ontwikkelen.

Mocht je na al deze informatie graag advies willen, aarzel dan niet om contact om te nemen via https://www.liborvanbree.nl/contact-opnemen

 

TUINVERLICHTING DEMO

TUIN VERLICHTING DEMONSTRATIE

HOE LEG IK TUINVERLICHTING AAN?

Is het wel veilig, is het mogelijk om onze grote boom aan te lichten of bent u op zoek naar meer veiligheid of sfeer rondom uw woning of bedrijfspand. Iedere tuinsituatie is anders. U struikelt over de mogelijkheden. Om u te helpen om een goede keus te maken is het mogelijk om middels een demonstratie koffer 12 en 24V tuinverlichting enkele dagen en nachten uit te proberen. Bent u overtuigt van deze verlichting, dan is het mogelijk om deze door mij aan te laten leggen. U legt deze zelf aan! Geen probleem! Aan de hand van een lichtplan die door mij is uitgewerkt kunt u zelf aan de slag. 

TUINONDERHOUD

DE TUIN IN ALLE SEIZOENEN

TUINONDERHOUD IN ALLE SEIZOENEN. 

De seizoenen wisselen zich razend snel. In ieder jaargetij wisselt de natuur van jas.Net als wij mensen zorgen we dat we ons zelf goed onderhouden.De natuur zorgt voor zich zelf, met af en toe een paar handjes van ons. Omdat we de natuur vaak naar onze hand willen zetten, komt dit vaak in gedring.Om u daarbij te helpen en te behoeden voor verkeerde beslissingen in en om tuin is het raadzaam om al het leven rondom de tuin in balans te houden zodat u in een fijne omgeving kunt vertoeven. 

WERKSHOP TUINONDERHOUD

TUIN ONDERHOUD WERKSHOP

 HERKEN JE DIT!

Je tuin vraagt dringent om een snoeibeurt, of misschien een winterbeurt.Keer op keer doe je hetzelf. Hoe je dat doet, gewoon. Echter zou je het prettig vinden om eens een deskundige in te schakelen die je haarfijn uitlegt wat je moet doen om weer motivatie en tuininspiratie te krijgen. Maar je wilt het wel zelf doen. Geen punt. Door het volgen van een tuinworkshop in je eigen tuin met gerichte en praktische handelingen voorkom je weer dat je een verkeerde beslissing neemt.

  • Ruim 22 jaar tuinprojecten FILM

                     

Aangesloten

Hovenier.nl - Deel uw ervaring

Hovenier.nl - Deel uw ervaring