20210224 094857De natuur ontwaakt en begint te bloeien, terwijl het corona virus al een jaar lang de wereld in zijn greep heeft. De miljoen (eerste) prikken in Nederland zijn gezet tegen het virus. Stapje voor stapje zien we het licht aan het eind van tunnel. De huidige maatregelen hebben een behoorlijk negatief effect op de economie, maar aan de andere kant zie je dat veel mensen in contact komen met de natuur. Op naar buiten om de tuin een opknap beurt te geven..

Genieten van de tuin, genieten van een groene omgeving, even ‘s avonds of in de lunchpauze een wandeling maken. Groen en buitenlucht zorgt voor ontspanning in tijden waarin niet veel kan en mag.

De meteorologische Lente moet nog beginnen maar de eerste mooie lentedagen zijn al geweest. Het seizoen is begonnen! Begin nu met het inplannen voor het verticuteren en bemesten van je gazon.

In ieder gazon vormt zich na verloop van tijd een viltlaag. Die bestaat uit afgestorven grasdeeltjes die na het maaien achterblijven op het gazon en uit mossen die daarop groeien. Deze viltlaag wordt steeds dikker, waardoor zuurstof, meststoffen en water niet meer in de bodem kunnen dringen. Je gazon verticuteren houdt in dat je met een verticuteermachine of een verticuteerhark de oude viltlaag uit het gras verwijdert. Zo is de grasmat weer goed doorlucht en kan het gras goed groeien.

Hoe verticuteren?

Er zijn 2 manieren om je gazon te verticuteren: machinaal verticuteren of verticuteren met de hand. Ik zet beide methodes kort op een rij:

Klein grasoppervlak = verticuteren met de hand: bij een klein gazon kan je gerust een verticuteerhark gebruiken. Die zijn niet duur in aanschaf en voldoen prima. Het kost vanzelfsprekend wel enige spierkracht om het gazon handmatig te verticuteren. Als dat geen bezwaar voor je is, heb je in principe geen elektrische verticuteermachine nodig.

Groter grasoppervlak = machinaal verticuteren: bij grotere gazons is een elektrische verticuteermachine zeker aangeraden. Niet alleen neemt het apparaat al het zware werk uit handen, maar het snijdt de bodem ook overal even diep in. Zo krijg je een mooi egaal resultaat.

Enkele tips om vlot en correct je gras te verticuteren

1 of 2 keer verticuteren: een gazon dat licht vervilt is, moet je slechts 1 keer verticuteren. Bij een sterk vervilt gazon verticuteer je best in 2 stappen: 1 keer in de lengte en 1 keer in de breedte (of schuin). Door te verticuteren in 2 richtingen, haal je het meeste mos uit het gazon en raakt de bodem goed verlucht. Daarna kan je het afval met een hark verwijderen.

Gazon bemesten na verticuteren: maak je geen zorgen over het uitzicht van de grasmat na de werkzaamheden. Na het verticuteren moet je wel je gazon bemesten. Zo bevorder je een vlot herstel en groeit je gazon na enkele weken weer netjes dicht.

Gazon doorzaaien na verticuteren: zijn er kale plekken in het gazon ontstaan na het verticuteren? Dan zaai je die best direct in met herstelgraszaad. Dat is een speciaal zaad dat snel ontkiemt en geschikt is om het gazon te doorzaaien na het verticuteren. Je strooit het simpelweg op de kale plekken en harkt het lichtjes in.

Snedediepte van 5 à 10 mm: hoe diep je moet verticuteren, is afhankelijk van de vervilting en de leeftijd van het gazon. Over het algemeen geldt een snedediepte van ongeveer 5 mm voor een redelijk verzorgd gazon. Verticuteer je het gras nog eens in de andere richting? Kies dan voor een iets grotere diepte, bv. 10 mm. Zorg ook voor scherpe messen en spuit de snijbladen na gebruik in met wat olie.

Niet bij pas aangelegd gazon: een pas aangelegd gazon mag je niet verticuteren. Dat kan pas na 3 jaar. Het wortelgestel van het grasveld is na deze periode pas stevig genoeg en voldoende vertakt om het verticuteren te kunnen verdragen.

Wat rest is het bemesten met de daarvoor speciale mineralen voorjaars bemesting voor gazons.

Succes..

Tot weerus
Libor

TUINVERLICHTING DEMO

TUIN VERLICHTING DEMONSTRATIE

HOE LEG IK TUINVERLICHTING AAN?

Is het wel veilig, is het mogelijk om onze grote boom aan te lichten of bent u op zoek naar meer veiligheid of sfeer rondom uw woning of bedrijfspand. Iedere tuinsituatie is anders. U struikelt over de mogelijkheden. Om u te helpen om een goede keus te maken is het mogelijk om middels een demonstratie koffer 12 en 24V tuinverlichting enkele dagen en nachten uit te proberen. Bent u overtuigt van deze verlichting, dan is het mogelijk om deze door mij aan te laten leggen. U legt deze zelf aan! Geen probleem! Aan de hand van een lichtplan die door mij is uitgewerkt kunt u zelf aan de slag. 

TUINONDERHOUD

DE TUIN IN ALLE SEIZOENEN

TUINONDERHOUD IN ALLE SEIZOENEN. 

De seizoenen wisselen zich razend snel. In ieder jaargetij wisselt de natuur van jas.Net als wij mensen zorgen we dat we ons zelf goed onderhouden.De natuur zorgt voor zich zelf, met af en toe een paar handjes van ons. Omdat we de natuur vaak naar onze hand willen zetten, komt dit vaak in gedring.Om u daarbij te helpen en te behoeden voor verkeerde beslissingen in en om tuin is het raadzaam om al het leven rondom de tuin in balans te houden zodat u in een fijne omgeving kunt vertoeven. 

WERKSHOP TUINONDERHOUD

TUIN ONDERHOUD WERKSHOP

 HERKEN JE DIT!

Je tuin vraagt dringent om een snoeibeurt, of misschien een winterbeurt.Keer op keer doe je hetzelf. Hoe je dat doet, gewoon. Echter zou je het prettig vinden om eens een deskundige in te schakelen die je haarfijn uitlegt wat je moet doen om weer motivatie en tuininspiratie te krijgen. Maar je wilt het wel zelf doen. Geen punt. Door het volgen van een tuinworkshop in je eigen tuin met gerichte en praktische handelingen voorkom je weer dat je een verkeerde beslissing neemt.

  • Beplanting staat of valt met vakkundig onderhoud

    Vanaf de eerste aanleg tot het einde zullen we de planten moeten onderhouden. Hoe beter de verzorging hoe meer plezier we ervan ervaren.Niet alleen af en toe, maar geregeld, omdat de plant ontwikkel...

Aangesloten

Hovenier.nl - Deel uw ervaring

Hovenier.nl - Deel uw ervaring