salamander in de tuin Libor van Bree BLOGPOSTEen oude tuin heeft zijn charme. Grote planten domineren en geven de tuin een volwassen indruk.Jonge vaste planten gaan een gevecht met elkaar aan over de beste plek in het licht en voeding.

Niet alleen de planten boven de grond maar ook in  de vijver zie ik regelmatig moeras en vijver planten uitdijen. Een tekort aan licht en voeding voor dit soort planten zorgt ervoor dat deze verder op zoek gaan naar voeding of licht waar het wel aanwezig is..Geen nieuws onder de zon. Dat is normaal..

 

 

 

 

 

Renovatie vijver slamander libor van bree BLOGOnlangs ben ik begonnen met het renoveren van een vijver met een oppervlakte van 20m2. Renoveren doet het woord eigenlijk tekort. Eigenlijk is het meer voorafaan beginnen.16 jaar geleden is deze aangelegd door een collega. Gebruik makend van PVC vijverfolie, bankiray paaltjes en azobe latten.

Nu dat gaat een paar jaar goed. Alleen wordt de vijverfolie op den duur door de zon met zijn UV- straling afgebroken. Breekbaar. Nu is dat hier het geval. De klant verwoorde al geruime tijd dat de vijver iedere keer leegloopt tot een bepaalde punt. Na onderzoek kwam het euvel algauw naar boven. Aan de zijkant onder de struiken zat een grote scheur. Niet meer te repareren.

We besluiten om de vijver kleiner te maken met betere materialen en aangepast aan de tijd. Geen niervormige maar een strakke van 3x4 meter. Compleet met een afdekrand van beton, pomp en betonnen waterval.

Na het dempen van de vijver met een dompelpomp, wordt de oude folie verwijderd waarna de minigraver een groot gedeelte dicht met de plaatselijke tuinaarde.Tijdens het verwijderen van enkele keien ontwaar ik een 3 tal zwarte alpen watersalamanders met een oranje buik. Ze zijn nog half in hun winterslaap.

 

alpen watersalamander Libor van Bree 1 BLOGBeschermde diersoort

Inheemse amfibieën, waartoe kikkers en salamanders behoren staan op de lijst van beschermde dieren.
Dit betekent dat je ze niet mag vangen, vervoeren of verhandelen.

Toch zijn er nog steeds mensen die deze dieren in de vrije natuur vangen en in hun vijver plaatsen.

 

Dat is niet alleen onnodig schadelijk, maar je overtreedt daarmee de wet met het risico op een forse boete.


Gekweekte exotische soorten salamanders die een dierenwinkel verkoopt, mag je evenmin in de tuin of de vijver uitzetten, omdat deze de inheemse soorten bedreigen en verstoren. Deze zijn uitsluitend bedoeld voor een aquarium of terrarium.

Wel mogen dikkopjes (kikkerlarven) en eitjes (kikkerdril) uit een andere vijver of uit het wild gevangen en meegenomen worden, dit omdat het gezien wordt als een vorm van natuurbeheer en vermeerdering van de soort.

Als de dieren uit deze eitjes of larven voor het eerst aan land gaan in uw eigen tuin, zullen ze waarschijnlijk blijven omdat ze het zien als hun natuurlijke omgeving.

 

Voor een goede overwintering in de vijver

De nieuwe vijver krijgt een diepte van minimaal 80 cm, dit is het maximale voor waterplanten zoals waterlelies en amfibieën
In de vrije natuur overwinteren sommige amfibieën vaak in een laagje modder op de bodem.Dat komt mooi uit, want een moeraszone staat ook ingetekend in het tuinplan.

Omdat dit in de meeste vijvers niet mogelijk is, zorgt ik ervoor om goede plekken te creëren zodat ze kunnen overwinteren.
We plaatsen stapels stenen in de moeraszone, waarmee we zorgt voor donkere schuilplaatsen.En deels boomstammen over de vijverrand.

Belucht de vijver goed in de winter en houdt een deel van het wateroppervlak ijsvrij zodat de overwinterende kikkers en salamanders niet sterven door giftige bodemgassen.

 oude situatie vijverrenovatie liborvan bree blog (oude situatie)
 
 Tot weerus,   Libor

TUINVERLICHTING DEMO

TUIN VERLICHTING DEMONSTRATIE

HOE LEG IK TUINVERLICHTING AAN?

Is het wel veilig, is het mogelijk om onze grote boom aan te lichten of bent u op zoek naar meer veiligheid of sfeer rondom uw woning of bedrijfspand. Iedere tuinsituatie is anders. U struikelt over de mogelijkheden. Om u te helpen om een goede keus te maken is het mogelijk om middels een demonstratie koffer 12 en 24V tuinverlichting enkele dagen en nachten uit te proberen. Bent u overtuigt van deze verlichting, dan is het mogelijk om deze door mij aan te laten leggen. U legt deze zelf aan! Geen probleem! Aan de hand van een lichtplan die door mij is uitgewerkt kunt u zelf aan de slag. 

TUINONDERHOUD

DE TUIN IN ALLE SEIZOENEN

TUINONDERHOUD IN ALLE SEIZOENEN. 

De seizoenen wisselen zich razend snel. In ieder jaargetij wisselt de natuur van jas.Net als wij mensen zorgen we dat we ons zelf goed onderhouden.De natuur zorgt voor zich zelf, met af en toe een paar handjes van ons. Omdat we de natuur vaak naar onze hand willen zetten, komt dit vaak in gedring.Om u daarbij te helpen en te behoeden voor verkeerde beslissingen in en om tuin is het raadzaam om al het leven rondom de tuin in balans te houden zodat u in een fijne omgeving kunt vertoeven. 

WERKSHOP TUINONDERHOUD

TUIN ONDERHOUD WERKSHOP

 HERKEN JE DIT!

Je tuin vraagt dringent om een snoeibeurt, of misschien een winterbeurt.Keer op keer doe je hetzelf. Hoe je dat doet, gewoon. Echter zou je het prettig vinden om eens een deskundige in te schakelen die je haarfijn uitlegt wat je moet doen om weer motivatie en tuininspiratie te krijgen. Maar je wilt het wel zelf doen. Geen punt. Door het volgen van een tuinworkshop in je eigen tuin met gerichte en praktische handelingen voorkom je weer dat je een verkeerde beslissing neemt.

  • Het moeilijkste van ons vak is je eigen tuin aanleggen.

    Zoals ik al vermeld in mijn eerdere blog vindt ik moeilijk om voor jezelf als geroutineerde hovenier een sfeer tuin samen te stellen die voor alle gebruikers prettig vertoeven is. Je hebt namel...

Aangesloten

Hovenier.nl - Deel uw ervaring

Hovenier.nl - Deel uw ervaring