Wat is het effect van tuinverlichting op plant, dier en mens

2016 04 28 16.09.26

Dat is een thema op zich waar ik me graag in verdiep en waaraan ik deze hele blog aan besteed.

Om dit verhaal te beginnen ga ik terug in de tijd. De tijd dat ik op de Middelbare Tuinbouwschool in Venlo zat. In het practicum Ecologie zat een proef die te maken had met licht op een bladplant en de gevolgen daarvan.

Biologische klok

Later in de praktijk viel me op dat bladeren van loofbomen eerder in het voorjaar uitlopen als deze boom bij een straatlantaarn staat. En zelfs in de bladeren in de herfst eerder verkleuren.

Hoe verder van de evenaar, hoe grotere lichtvervuiling, hoe meer de natuur zich richt op het licht als informatiebron. En een overdaad van licht verstoort het bioritme toch!. Door het groeiend gebruik van buitenverlichting zal het aantal gehinderde de komende jaren toenemen.Net als alle dichtbevolkte gebieden in de rest van de wereld wordt Nederland `s nachts steeds meer verlicht. Een nadeel is dat strooilicht er dan voor zorgt dat dieren, jij en ik van slag raken en de biologische klok ontregelt raakt.Wat is dan het effect van tuinverlichting op plant, dier en mens.Nu is het zo dat natuurlijk alleen tuinverlichting niet voor al dat effect zorgt, maar het is dan wel een aandeel daaraan.

Op maar weinig plaatsen is het nog echt donker. Zo zijn nergens bijna `s nachts de sterren nog goed te zien.``Jawel in Zuid Franrijk op de camping zul je antwoorden`` Klopt!

Europa in het licht Light2C

Maar ja! ook zonder licht geen leven en zonder duisternis geen rust!

Verder denkend bedenk je, dieren en insecten reageren daar toch ook op. Zij reageren dan eerder en  langer op.Insecten worden meer aangetrokken door wit & blauw licht dan door geel licht en zijn gevoelig voor UV-licht.Uit onderzoek wat ik las zie je ook dat flitsend licht ook helpt.Tot nog toe is er echter weinig bekend over de gevolgen van nachtelijk licht op onze flora en fauna. Je weet bijvoorbeeld wel dat nachtvlinders worden aangetrokken door lantaarnlicht, en dat sommige soorten vleermuizen daar handig gebruik van maken. Maar is het daardoor zo dat soorten die dat niet doen minder te eten hebben? En hoe zit het met dieren die hun jaarlijkse activiteiten plannen aan de hand van de daglengte, zoals koolmezen die op het juiste moment moeten broeden? Als kunstlicht ’s nachts hun planning verstoort, zijn ze te vroeg of te laat voor de voorjaarspiek en zijn hun jongen voer voor prooidieren. Opvallend is dat vleermuizen, muizen en vogels het eerste reageren op licht.Dit verhaal kwam later weer terug toen ik als IVN natuurgids dit verhaal weer vertelde aan deelnemers van een natuurwandeling in en rond Deurne. 

 

De kennis die in dit onderzoek zal worden opgedaan zal het ‘gereedschap’ worden om in de toekomst gerichter en natuurvriendelijker verlichting toe te kunnen passen, en verlichting te vermijden indien aanwezige soorten zeer gevoelig blijken te zijn.Uit praktijk blijkt voor alsnog dat groen licht het minste nadelige invloed heeft op flora en fauna.

En voor de mens dan?

Verlichting bevordert de sociale veiligheid. Licht in kantoren hebben dan ook een andere lichtkleur. En wel zo dat deze het buitenlicht nabootst. Met een verkeerde kleur krijg je concentratieverlies waardoor er fouten kunnen ontstaan. Een teveel aan licht zorgt ervoor dat je licht overdag helpt om de nachtelijke hoeveelheid van het slaap bevorderende hormoon melatonine in ons bloed te verhogen. Licht tijdens de nacht kan juist de aanmaak van melatonine onderdrukken. Daarmee bepaalt licht wanneer we goed kunnen slapen en wanneer het weinig moeite kost om alert en wakker te zijn. Licht is zo de belangrijkste prikkel waarmee onze slaap-waak cyclus, en ons hele bioritme, geregeld wordt. Met goed gekozen ledlicht creëer je een stemming.Ook in je tuin ``de verlengkamer van je woonkamer``

Sluitpost op tuinverlichting

Jammer, dat tuinverlichting vaak een sluitpost is bij de aanleg of aanpassing van je tuin. witteveen lichtplanOok kijkt men vaak alleen naar de armaturen en niet wat het effect is van een bepaalde tuinlamp. Vakkundig en doordacht aangelegde tuinverlichting geeft je tuin net dat bijzondere effect of een speciale sfeer. In een verlichtingsplan kun je hiermee rekening houden en lampen gebruiken die naar of langs de grond schijnen en niet in de lucht. Ook de verlichting (automatische) uitschakelen als de verlichting niet nodig is beperkt de nadelige gevolgen. Mocht je overigens hulp daarin willen, dan kan ik je daarbij helpen.Ik ontwerp met grote regelmaat allerlei lichtprojecten. Veel tuinen zijn in de avonduren een 'black spot'. Wanneer de tuin wordt gezien als een verlengstuk van het wonen en die buitenruimte ook goed aansluit op de woonkamer, is er reden te meer om met buitenverlichting die ruimte erbij te betrekken. Het tegenargument kan niet meer zijn dan de kosten van het stroomverbruik. Moderne tuinverlichting werkt op 12,  24 volt laagspanning of werkt op zonne-energie die opgeslagen wordt in een accu. Het is ook niet meer nodig om een lichtschakelaar te bedienen; een tijdklok of sensor regelt alles feilloos. De nieuwe generatie tuinverlichting is bovenal veilig. Kortsluiting kan nauwelijks meer optreden.

``Functionele verlichting is de tuin ontgroeid: de tuin is ook 's avonds een woondecor``.

Houd rekening met de toepassing

Goede verlichting moet de schaduwpartijen en nuances in je tuin accentueren. Iedere tuin, hoe groot of hoe klein ook, heeft opvallende elementen; de verlichting is pas 'goed' wanneer je met al deze elementen rekening houdt. Verlichting moet een aanvulling zijn op je tuinontwerp waardoor je langer van je tuin kunt genieten.

Houd rekening met je buitenlevensstijl. Hoe wil je van je tuin genieten? Waar en wanneer heb je licht nodig? 

images 1

Maak een lichtplan dat aan jouw noden en verwachtingen voldoet.

Stijl en veiligheid

Verlichting in je tuin heeft een impact op het totaalbeeld van je huis. Bovendien beïnvloedt verlichting niet alleen de manier waarop je buiten, maar ook hoe je binnen leeft. Je tuinlichtplan is het ideale middel om je huis meer stijl en uitstraling te geven en om je manier van leven en je momenten die je met vrienden in de tuin doorbrengt meer sfeer en flair te geven. Wanneer je bewust bezig bent met de architectuur van je huis en het ontwerp van je interieur, kan buitenverlichting je project helemaal afmaken. Omdat je tuin het verlengstuk van je woonkamer is, kun je zelfs een totaallichtplan van binnen naar buiten uitwerken, zodat je 's avonds meer ruimte en sfeer creëert.

Tuinverlichting ziet er niet alleen goed uit, ze zorgt ook voor meer veiligheid door zones uit te lichten zoals de rand van een patio of een terras, ingangen, paden en wandelwegen die anders in het donker gehuld blijven.

Vandaar dat ik vaak verkondig ``Met tuinverlichting heb je 2 tuinen. Een voor overdag en een voor als het donker is``

Ik pleit dan altijd voor om een tijdklok en of bewegingssensor te gebruiken met je verlichting buiten. Daardoor ben je

  • Duurzaam bezig
  • Je verstoort het nachtelijk natuur leven niet

Tip: Gebruik desnoods een circuit voor sfeerverlichting en veiligheidsverlichting                                                                        


DEMONSTRATIE OPSTELLING

Ik heb uit de beste led buitenverlichting leveranciers uit Nederland een set demonstratie koffers samengesteld. Voorts ben ik in verleden 30 jaar werkzaam geweest in de hovenierswereld als zelfstandig hovenier.Mocht je belangstelling gekregen hebben wat buitenverlichting voor je kan betekenen. Misschien wil je meer veiligheid of sfeer of wil je je bedrijfspand of objecten in je tuin in de schijnwerpers te zetten.Of zit je met een vraag over tuinen.

In deze koffers zitten muurlampen, onderwaterlampen, tuinspots, led balken, grondspots en staande lampen in het 12V en 24V assortiment. Met deze buitenlampen kan ik je een indruk geven wat de mogelijkheden zijn. De buitenverlichting set laat ik enkele dagen staan zodat je een indruk krijgt wat licht met je doet. Na enkele dagen neem ik contact met je met de vraag hoe het bevallen is. De rest vertel ik je als ik een afspraak met je mag maken.

Heb je nog tips of een mooi thema laat het even weten.....

Ik wens je een mooie mei maand

 

TUINVERLICHTING DEMO

TUIN VERLICHTING DEMONSTRATIE

HOE LEG IK TUINVERLICHTING AAN?

Is het wel veilig, is het mogelijk om onze grote boom aan te lichten of bent u op zoek naar meer veiligheid of sfeer rondom uw woning of bedrijfspand. Iedere tuinsituatie is anders. U struikelt over de mogelijkheden. Om u te helpen om een goede keus te maken is het mogelijk om middels een demonstratie koffer 12 en 24V tuinverlichting enkele dagen en nachten uit te proberen. Bent u overtuigt van deze verlichting, dan is het mogelijk om deze door mij aan te laten leggen. U legt deze zelf aan! Geen probleem! Aan de hand van een lichtplan die door mij is uitgewerkt kunt u zelf aan de slag. 

TUINONDERHOUD

DE TUIN IN ALLE SEIZOENEN

TUINONDERHOUD IN ALLE SEIZOENEN. 

De seizoenen wisselen zich razend snel. In ieder jaargetij wisselt de natuur van jas.Net als wij mensen zorgen we dat we ons zelf goed onderhouden.De natuur zorgt voor zich zelf, met af en toe een paar handjes van ons. Omdat we de natuur vaak naar onze hand willen zetten, komt dit vaak in gedring.Om u daarbij te helpen en te behoeden voor verkeerde beslissingen in en om tuin is het raadzaam om al het leven rondom de tuin in balans te houden zodat u in een fijne omgeving kunt vertoeven. 

WERKSHOP TUINONDERHOUD

TUIN ONDERHOUD WERKSHOP

 HERKEN JE DIT!

Je tuin vraagt dringent om een snoeibeurt, of misschien een winterbeurt.Keer op keer doe je hetzelf. Hoe je dat doet, gewoon. Echter zou je het prettig vinden om eens een deskundige in te schakelen die je haarfijn uitlegt wat je moet doen om weer motivatie en tuininspiratie te krijgen. Maar je wilt het wel zelf doen. Geen punt. Door het volgen van een tuinworkshop in je eigen tuin met gerichte en praktische handelingen voorkom je weer dat je een verkeerde beslissing neemt.

  • Salamanders in de tuin

    Een oude tuin heeft zijn charme. Grote planten domineren en geven de tuin een volwassen indruk.Jonge vaste planten gaan een gevecht met elkaar aan over de beste plek in het licht en voeding. Niet al...

Aangesloten

Hovenier.nl - Deel uw ervaring

Hovenier.nl - Deel uw ervaring