Cyclamen coum libor van breeDe natuur is op dit moment wel op zijn mooist. De herfst komt eraan, en dus kleuren de bladeren geel, rood en bruin.De natuur sluit de zomer af en maakt zich op voor de winter. Ook de tijd om jou tuin winterproof te maken met bloembollen.

Nu is het zo dat ook de natuur zich zelf beheert, echter om onze tuinstijl onder controle te houden zijn we genoodzaakt om het een en ander in goede banen te lijden.

In deze blog ga ik je niet vertellen wat je moet doen, daar zijn al genoeg artikelen over geschreven. De schoonheid van de herfst zit m ook in de kleine dingen zoals de bloembollen.
Hoe dan zul je denken... zijn die er dan..

Bloembollen

Jazeker, Die bloeien namelijk in de herfst en en de voorwinter. Met een tapijt van paars, rosé en geel.
Herfstbloeiende bolgewassen koop je in juli / augustus en plant je direct. De bolgewassen kunnen ook prima in potten en bakken geplant worden. Met de juiste verzorging zijn er een aantal bolgewassen die verwilderen.

 

bleombollen herfst libor van breeHoe, waar, wanneer plant je bloembollen en wanneer kun je dan uiteindelijk genieten van de bloei. 

Maak de aarde los op de plaats waar je de bloembollen wil planten;

• graaf een gat en plant hierin de bloembol(len) met de punt omhoog en de bolle kant omlaag;
• de plantdiepte van de bloembol is plm. 3x de hoogte van de bloembol ;
• de plantafstand tussen de bloembollen is plm. 3x de breedte van de bol. Dit is ook afhankelijk van het gewenste effect in de tuin: een natuurlijk effect of strakke lijnen;

Bloembollen houden van voedselrijk, goed gedraineerde grond. Het toevoegen van goed verteerde bladcompost bevordert de groei. Kleigrond verbeteren door het toevoegen van zand. Arme zandgrond verbeteren door toevoegen van bentoniet (is een in de natuur voorkomende kleisoort met grote zwel capaciteit wanneer het met water in aanraking komt).

Ideeën

nerine in pot libor van breePotten

Grote potten met groenblijvende planten breng je tot leven met lentebollen. Juist in de nasleep van de winter maakt kleur in het grauw je gelukkig. Vul daartoe in de herfst potten met winterharde planten, zoals tuinkruiden, heide, violen, lavendel, klimop, kerstroos, viburnum, skimmia, buxusstekken en ..... bollen zoals anemonen, blauwe druifjes, krokusjes, kleine narcisjes. Terrassen, opritten en entrees leven ervan op.

Boomspiegel

Een boomspiegel is een cirkel op de grond onder een boom, doorgaans een stuk natuur dat nauwelijks aandacht krijgt omdat de boom die vraagt. Dat is niet het geval in het vroege voorjaar. Een uitdaging om daar iets aan te doen! Plaats bollen, zoals krokussen, sneeuwgroen, scilla, allium, druifjes, kleine narcissen en tulpen aan de voet van de boom. hebben een sprookjesachtig effect. 

Gazon

In het gazon staan de bloemen te wiegen in de wind. je eerste blik gaat naar deze plek. Eenmaal uitgebloeid laat je ze deze staan zodat zij helemaal zijn verslapt en bruin zijn geworden. De bollen hebben dan via het zonlicht de nodige energie opgeslagen om het volgend jaar weer te bloeien en te groeien.

 

 

Enkele herfstbloeinde soorten zijn:

  • Colchiucum autumnale
  • Sternbachia
  • Cyclamen hederifolia
  • Crocus sativa
  • Herfstnarcis
  • Nerine
  • Herfst crocus

TUINVERLICHTING DEMO

TUIN VERLICHTING DEMONSTRATIE

HOE LEG IK TUINVERLICHTING AAN?

Is het wel veilig, is het mogelijk om onze grote boom aan te lichten of bent u op zoek naar meer veiligheid of sfeer rondom uw woning of bedrijfspand. Iedere tuinsituatie is anders. U struikelt over de mogelijkheden. Om u te helpen om een goede keus te maken is het mogelijk om middels een demonstratie koffer 12 en 24V tuinverlichting enkele dagen en nachten uit te proberen. Bent u overtuigt van deze verlichting, dan is het mogelijk om deze door mij aan te laten leggen. U legt deze zelf aan! Geen probleem! Aan de hand van een lichtplan die door mij is uitgewerkt kunt u zelf aan de slag. 

TUINONDERHOUD

DE TUIN IN ALLE SEIZOENEN

TUINONDERHOUD IN ALLE SEIZOENEN. 

De seizoenen wisselen zich razend snel. In ieder jaargetij wisselt de natuur van jas.Net als wij mensen zorgen we dat we ons zelf goed onderhouden.De natuur zorgt voor zich zelf, met af en toe een paar handjes van ons. Omdat we de natuur vaak naar onze hand willen zetten, komt dit vaak in gedring.Om u daarbij te helpen en te behoeden voor verkeerde beslissingen in en om tuin is het raadzaam om al het leven rondom de tuin in balans te houden zodat u in een fijne omgeving kunt vertoeven. 

WERKSHOP TUINONDERHOUD

TUIN ONDERHOUD WERKSHOP

 HERKEN JE DIT!

Je tuin vraagt dringent om een snoeibeurt, of misschien een winterbeurt.Keer op keer doe je hetzelf. Hoe je dat doet, gewoon. Echter zou je het prettig vinden om eens een deskundige in te schakelen die je haarfijn uitlegt wat je moet doen om weer motivatie en tuininspiratie te krijgen. Maar je wilt het wel zelf doen. Geen punt. Door het volgen van een tuinworkshop in je eigen tuin met gerichte en praktische handelingen voorkom je weer dat je een verkeerde beslissing neemt.

  • Het moeilijkste van ons vak is je eigen tuin aanleggen.

    Zoals ik al vermeld in mijn eerdere blog vindt ik moeilijk om voor jezelf als geroutineerde hovenier een sfeer tuin samen te stellen die voor alle gebruikers prettig vertoeven is. Je hebt namel...

Aangesloten

Hovenier.nl - Deel uw ervaring

Hovenier.nl - Deel uw ervaring