Vind jij brandnetels ook zo lekker!
Dat zijn planten die je een fijn gevoel geven, planten die de zintuigen prikkelen. Dat alles zorgt voor ontspanning en positieve energie.
Geuren
Zijn erg belangrijk. De heerlijke geur van een James Austin roos vergeet je niet snel.
En wat te denken aan Lelietjes van Dalen, seringen, brem en kamperfoelie. De geur van de meeste planten kan verschillende stemmingen opwekken.
Zo zal de teunisbloem in de avonduren zijn heerlijke geur prijsgeven en plaats je zo een plant op een locatie waar je in de avond van de heerlijke geur gaat kunnen genieten.
Een opwindend karakter geven zeker ook de geurtjes die vrijkomen tijdens de bloei van lavendel of marjolein. Combineer deze bloemen met andere fleurige planten (margrieten, ijzerhard) en creëer op zo een manier een tuin met een vrolijk en opwindend karakter.
De kleur
Het oog wil ook iets. Sommige mensen houden van het zachtroze van kersenbloesem, het felle gele van de ranonkelstruik of blauwe riddersporen. Kleuren brengen je in stemming, wat dacht je van lavendel of de zonnebloemen. Rood, oranje en geel geven je een warm gevoel.Dit vanwege het natuurlijk gevoel.
Groene kleuren helpen tegen stress en vermoeidheid omdat ze voor ontspanning en emotioneel evenwicht zorgen.
Eet smakelijk
Ook smaak dient niet te vergeten te worden. Er zijn naast groenten en fruit best veel eetbare tuinplanten. Viooltjes kun je gewoon eten en de bessen van vlieren ook. De bloesemschermen kan je, gerold in een beslagje, zelfs frituren. Ze smaken heerlijk. Ook goudsbloemen en Oost-Indische Kers zijn eetbaar. Wel eens brandnetelsoep geprobeerd ?
Hieronder een recept voor 4 personen;
Wat heb je nodig?
400 gram jonge brandnetelbladeren (topje van de brandnetel)
2 aardappelen, in stukjes
1 ui, fijn gesneden
1 teen knoflook, geperst
3 eetlepels olijfolie
1 liter groentebouillon
1 deciliter room
peper en zout
Was de brandnetelbladeren onder de kraan in een wasbak. Gebruik handschoenen of plasticzakjes om je handen te beschermen. Laat de bladeren uitlekken in een vergiet. Hak de brandnetelbladeren fijn. Doe de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de brandnetelbladeren, de aardappelen en de bouillon toe en laat 15 min. koken of tot de aardappelen gaar zijn. Mix de soep fijn met een staafmixer en breng op smaak met room, zout en peper.
Eet smakelijk !!
Fijne tuindagen,
Libor