Elke week een andere tuin

20201110 142905Veel van mijn klanten zijn gebonden om door Corona thuis te werken. Men is zich er van bewust hoe belangrijk een groene omgeving is.

Eerder dan voorheen om de tuin te zien als een rustpunt en balans voor werk en prive.

Wat ik bemerk is om die behoefte in stand te houden. De hovenier die jouw tuin een update geeft voor de komende winter legt zijn kunde en ervaring iedere keer weer neer.

Eerste bezoek
Nadat een aanvraag is binnen gekomen en een eerste orientatie gesprek heeft plaatst gevonden, zie je dat bomen en struiken veel te dicht op elkaar zijn geplant of te dicht aan een gevel staan. Zodat ze niet meer in de dikte kunnen groeien. Vaste planten op een verkeerde plaats. Planten die verhuist zijn naar een andere plek in je tuin, omdat daar de omstandigheden beter waren. Een veel voorkomende situatie is dat er overal dezelfde planten staan. Onkruiden tussen de bestratingen.
 
En waar ligt dat aan...Tijd en onkunde.. Geen tijd nemen omdat we meer bezig zijn met werk en luxe dingen...   
 
Wellicht omdat we ons van de natuur losmaken. We bezig zijn met ons eigen ik..Ik weet zeker dat we als we de biodiversiteit willen verhogen meer met de natuur in onze omgeving moeten doen.
 
Geen voor -en achtertuinen met alleen stenen of grind. Omdat dit eenvoudiger is in onderhoud.Misschien is het wel een idee om met meer gemixte borders met planten op de juiste plaatst te plaatsten.Waardoor we gezonder en met meer levensvreugde de dagen tellen....Zeker nu om de Corona depresiviteit te overleven. 
 
PIC 20181005 131438521Duurzaame tuinen

Iedere tuin die we weer onder handen nemen is weer een andere soort tuin. Strakke tuinen, duurzame tuinen, verwaarloosde tuinen, Tuinen met een klein budget, tuinen waarbij de klant bepaalt wat er gedaan moet te worden (Terwijl je weet uit ervaring dat dit anders hoort te zijn).

 
We zijn kameleons, we passen ons iedere keer aan. Dat maakt ons vak ook zo mooi. Zo nu en dan kom ik personen tegen die voorkomen die menen dat iedereen kan tuinieren, alsof het zo simpel is, maar het is echt een vak, daar heb je vakkennis voor nodig. 
 
Sinds een paar jaar geef ik ook een cursus in het snoeien van planten. Daaruit bemerkte ik dat er te luchtig over gedacht word. Door het stellen van de juiste vragen hoor je bijvoorbeeld dat planten met een heggeschaar worden geknipt. Bloemen weg, zaadvruchten weg. En waar blijven de bijen de belangrijkste bestuivers voor ons. 
 
En leibomen, daar wordt je bijna iedere keer met geconfronteerd. Het zijn dan ook echte modeplanten geworden. Platanen en leilindes voornamelijk. Zij hebben veel onderhoud nodig.... Duurzaam zeker niet..
Het is onze taak om je adviseren om een duurzame tuin te beheren.
In het verleden was het hoveniersvak een beschermd beroep.
PIC 20181005 130012837Heden ten dage kan zich iedereen hovenier noemen. Als ik aldoor de nieuwere wijken kom in Zuid-Oost Brabant zie ik de trieste aanblik van allemaal hetzelfde. Voortuinen als grafzerken, zwarte betonblokken die een verhoogd plantenbed moeten voorstellen. Daarom heen grind of blauwe split. Zie je het al voor je...
 
Of wat dacht je van al die lavendelstruiken, taxus- en beukenhagen om van buxus niet te spreken. Terwijl iedereen weet wat er gebeurt met mono cultures.....Taxuskever, processierupsen, buxusmot, kastanje mineermot en vele andere plagen en ziektes.
 
 
 
 
De echte hovenier maakt van je tuin uniek in zijn soort. Ga op zijn expertise af...En niet wat je buurman of het huis aan het einde van de straat heeft. Laat hem zijn werk zien van wat hij gemaakt heeft. Wees creatief....
 
Toch zonde dat de globale creativiteit eruit is...
 
Tip: Kijk eens in de luxueuze tijdschriften van woningen aan de binnen zijde...Haal daar je inspiratie uit voor je tuin.. het gaat om het idee...Welke materialen je kiest is een kwestie van je budget en mogelijkheden.
 
Libor van Bree
 

TUINVERLICHTING DEMO

TUIN VERLICHTING DEMONSTRATIE

HOE LEG IK TUINVERLICHTING AAN?

Is het wel veilig, is het mogelijk om onze grote boom aan te lichten of bent u op zoek naar meer veiligheid of sfeer rondom uw woning of bedrijfspand. Iedere tuinsituatie is anders. U struikelt over de mogelijkheden. Om u te helpen om een goede keus te maken is het mogelijk om middels een demonstratie koffer 12 en 24V tuinverlichting enkele dagen en nachten uit te proberen. Bent u overtuigt van deze verlichting, dan is het mogelijk om deze door mij aan te laten leggen. U legt deze zelf aan! Geen probleem! Aan de hand van een lichtplan die door mij is uitgewerkt kunt u zelf aan de slag. 

TUINONDERHOUD

DE TUIN IN ALLE SEIZOENEN

TUINONDERHOUD IN ALLE SEIZOENEN. 

De seizoenen wisselen zich razend snel. In ieder jaargetij wisselt de natuur van jas.Net als wij mensen zorgen we dat we ons zelf goed onderhouden.De natuur zorgt voor zich zelf, met af en toe een paar handjes van ons. Omdat we de natuur vaak naar onze hand willen zetten, komt dit vaak in gedring.Om u daarbij te helpen en te behoeden voor verkeerde beslissingen in en om tuin is het raadzaam om al het leven rondom de tuin in balans te houden zodat u in een fijne omgeving kunt vertoeven. 

WERKSHOP TUINONDERHOUD

TUIN ONDERHOUD WERKSHOP

 HERKEN JE DIT!

Je tuin vraagt dringent om een snoeibeurt, of misschien een winterbeurt.Keer op keer doe je hetzelf. Hoe je dat doet, gewoon. Echter zou je het prettig vinden om eens een deskundige in te schakelen die je haarfijn uitlegt wat je moet doen om weer motivatie en tuininspiratie te krijgen. Maar je wilt het wel zelf doen. Geen punt. Door het volgen van een tuinworkshop in je eigen tuin met gerichte en praktische handelingen voorkom je weer dat je een verkeerde beslissing neemt.

  • Beplanting staat of valt met vakkundig onderhoud

    Vanaf de eerste aanleg tot het einde zullen we de planten moeten onderhouden. Hoe beter de verzorging hoe meer plezier we ervan ervaren.Niet alleen af en toe, maar geregeld, omdat de plant ontwikkel...

Aangesloten

Hovenier.nl - Deel uw ervaring

Hovenier.nl - Deel uw ervaring