op naar de bouwmarkt waar we buitenlampen gaan kopen, kijken op de verpakking en dan! verder wees eens creatief met je buitenverlichting

En dan komen we tot conclusie dat we meer sfeer of veiligheid rondom de woning willen hebben. Het voorjaar kriebelt aan onze voeten en we kunnen niet wachten om buiten in de tuin te verblijven.Misschien ben je aan het peinzen om je bedrijfspand meer op te laten vallen, avondsfeer bij je restaurant. Of wil je gewoon sfeer dichter aan je huis, waardoor je leefruimte groter lijkt.

Onze aankoop

We gaan op zoek naar wat lampen in de bouwmarkt om vervolgens deze op de plaatst van toedracht te monteren (ik bedoel eigenlijk even aan te prutsen) sorry voor het woord gebruik.Heel vaak kom ik verkeerde lampen op de verkeerd situatie tegen.Vervolgens maken we de doos open en kijken voltrots naar de lamp en daarop nemen we de gebruiksaanwijzing in aanschouw. Ohh! we weten het al ! Simpel ! Ergens staat 230V of Plug&Play of MR16 en 3000K.     3000K! het zal wel!

Maar wat is dit getal dan?

Bij deze leg ik je dit uit zodat je in ieder geval een goede keus maakt qua lichtkleur

K kelvinIs van Kelvin waarmee we de kleurtemperatuur aanduiden, Kelvin is genoemd naar de Britse William Thomson die later bekend werd als Baron Kelvin. Hij ontdekte na vele proeven dat we kleur zoals we dit ervaren kunnen vergelijken met het verhitten van een ijzeren staaf.

WAAROM KLEURTEMPERATUUR?

Om de kleur van licht te bepalen, verhit men een staaf ijzer tot een bepaalde temperatuur. Wanneer het ijzer een temperatuur van 2700 Kelvin (2426 graden Celsius) heeft, heeft het de warm witte kleur die iedereen graag ziet in een gezellige woonkamer. Verhit je de ijzer staaf door tot 4000 Kelvin (3726 graden Celsius), dan heeft het ijzer een helderwitte kleur die je bijvoorbeeld op kantoren tegenkomt. Mooi om te weten dat de uitdrukking ‘witheet van woede zien’ hiervan vandaan komt, maar dat terzijde.
De kleur van licht (kleurtemperatuur) is van grote invloed op hoe productief(actief) we zijn en hoe we ons voelen. Om die reden worden verschillende kleuren licht toegepast in verschillende situaties.

Bedenk er maar eens 3?

In deze blog sta ik even bij je stil bij de kenmerken en toepassingen van de 3 meest gebruikte kleurtemperaturen in onze buitenruimte.Er zijn tal van andere kleuren te bedenken, maar de meest gebruikte kleuren in ons dagelijks bestaan zijn 3000 Kelvin, 4000 Kelvin en 6500 Kelvin, waar ik me tot zal beperken.

DE KLEURTEMPERATUREN EN WAAR ZE WORDEN TOEGEPAST

7094 me

3000K De ‘warmste’ kleur die in de tuin word toegepast is 3000K. Jij en ik zullen deze kleur omschrijven als warmwit, of zelfs geel. Deze kleurtemperatuur roept bij de meeste mensen een gevoel van gezelligheid en warmte op. De kleur ligt immers dicht aan tegen de kleur die men thuis heeft(2700K). Verlichting met een kleurtemperatuur van 3000K wordt dan ook vaak toegepast in een omgeving waar sfeer het belangrijkste is. Voorbeelden zijn een terras, een overkapping of een serre.

Sfeer en gezelligheid is natuurlijk niet altijd de belangrijkste beslissing. De warme kleur van 3000K zorgt er namelijk ook voor dat het concentratievermogen van je als je een boek leest afneemt en de cognitieve prestaties iets verminderen. 

 

Bovendien worden jij en ik onder deze kleur licht sneller slaperig zodat we op een mooie zomer avond diep in de nacht wakker worden!

4000K Het zuiver witte licht wat we op veel plekken onder een boom of een gevel gebruiken is dikwijls 4000K.Ook gebruiken we deze kleurtemperatuur ook graag onder een overkapping. Uit verschillende testen blijkt dat onder 4000K mensen het meest geconcentreerd zijn, op hun productiefst zijn en het minste last hebben van vermoeidheid. Ook zoals genoemd is deze kleur zeer ideaal voor het verlichten van grote objecten zoals een gevel van een bedrijfspand of een monumentale boom. Bij een gevel creëer je overigens een prachtig strijklicht  

6500K De 6500K kleur wordt ook wel daglicht genoemd. Het is de lichtkleur die het dichtste in de buurt komt bij de kleur van daglicht en maakt hem daarom erg geschikt op plekken waar de werkelijke kleur van iets belangrijk is. 

Onze nachtelijke tuincultuur

In de tuincultuur hebben we twee filosofieën: de ene ontwerper verkiest koud licht omdat dit de koude kleuren zoals groen beter benadrukt. Anderen hebben dan de voorkeur naar warm licht, omdat natuurlijk avondlicht eerder warm is.

Voor de lichtbronnen - de lampen zelf - kan je grotendeels kiezen uit twee kleurtemperaturen: warm wit licht (lager dan 3300 Kelvin) en koud wit licht (4200 - 6500 Kelvin).
Het koudere wit is erg geschikt om het groen van bomen en struiken extra te benadrukken. Warmer wit licht gebruik je dan weer best in de buurt van terras en deuren. Een combinatie van beide is perfect mogelijk.

Witter licht is niet meer licht

Ik krijg nogal eens de vraag of ik niet een wittere kleur kunnen toepassen zodat er meer licht is. Dit is dus een veelvoorkomend misverstand. De kleurtemperatuur van een lichtbron is niets anders dan de kleur daarvan. De lichtopbrengst is een heel ander verhaal. Een wittere kleur zorgt dus niet voor meer licht, alhoewel dat in de beleving van mensen wel zo kan zijn. Als er meer licht nodig is, is de oplossing te zoeken in verhoogde wattage of het bijplaatsen van lichtbronnen.Hierbij een mooi voorbeeld die ik in de praktijk ben tegengekomen.Een klant belde me op nadat deze een RGB (kleurende) led lamp gekocht had.Hij veronderstelde dat de lamp met een hoog getal ook veel licht zou geven, dat de licht sterkte zou toenemen om zijn Blauwe Regen (Wisteria chinensis) tegen de gevel meer zou opvallen.De oplossing die ik hem gaf is dus duidelijk een ledbron te gebruiken met een hogere wattage gehalte

Conclusie:

Een lagere kleurtemperatuur van een lichtbron oogt rood en hoe hoger de kleurtemperatuur des te blauwer het licht. Verlichting is dus meer dan een lampje kopen.......

Wat is nu het geheim?

Door lampen met een kleurtemperatuur, afgestemd op de gewenste sfeer, te kiezen, is het eindresultaat heel eenvoudig te manipuleren.

4 KEER CREATIEF OMGAAN MET BUITENVERLICHTING

Welke buitenverlichting is het meest efficiënt voor je terras, restaurant of tuin? Samen met mijn Light2c webshop en Light2cpro toon ik hoe je hier creatief mee kan omgaan:

img 06451. LED verlichting denkt mee aan je portemonneeportomonee

Het assortiment buitenverlichting voor een terras of in een tuin bestaat voornamelijk uit LED verlichting. De combinatie van verlichting met beweging- en/of lichtsensoren kan het gebruikscomfort beduidend verhogen én is goed voor zowel het milieu als je portemonnee. De LED lampen hebben een langere levensduur en een lagere onderhoud- en vervangingskosten. Bovendien gaat de kwaliteit van LED verlichting er steeds op vooruit, dit betekent een betere kleurweergave-en temperatuur.

2. Creatief zijn met buitenverlichting

Net zoals bij binnenverlichting kun je ook met buitenverlichting creatief omgaan. Zowel binnen als buiten kan je afwisselen tussen de verschillende soorten lichten: accent-, indirecte- en algemene verlichting maar denk ook eens aan verlichte potten, tafels of meubels. Plaats je verlichting bijvoorbeeld op verschillende hoogtes om zo diepte te creëren. Of speel met accentverlichting die bepaalde architecturale of natuurlijke accenten kan benadrukken, verlicht bijvoorbeeld bepaalde struiken, bloemen, paden,... .

3. Breng je binnen- en buitenruimtes samen

Zorg voor een mooie overgang tussen de binnen-en buitenverlichting. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde verlichting in je woonkamer als op je terras. Een aantal verlichtingsmodellen zijn enorm veelzijdig, bijvoorbeeld de Egg, Cube,( muziek via Blue Tooth en kleurenverlichting ineen) Deze modellen kunnen gemakkelijk verplaatst worden en zijn zowel geschikt voor het gebruik binnen als buiten.cube

 

20141111 bulb feature image en2 1006x1030

4. Spanning creëer je zelf

Door gebruik te maken van verschillende kleuren verlichting creëer je een sfeer die je doet denken naar verre oorden of een emotie. In de webshop zie je een E27 lamp met afstandsbediening of een MR 16 met afstandsbediening

 

 

presentatiekoffer light2c

DEMONSTRATIE OPSTELLING

Mocht je belangstelling gekregen hebben wat plug en play buitenverlichting voor je kan betekenen. Misschien wil je meer veiligheid of sfeer of wil je je bedrijfspand of objecten in je tuin in de schijnwerpers te zetten.Of zit je met een vraag over tuinen.

Ik heb uit de beste led buitenverlichting leveranciers uit Nederland een set demonstratie koffers samengesteld.Verder ben ik in verleden 30 jaar werkzaam geweest in de hovenierswereld.

In deze koffers zitten muurlampen, onderwaterlampen, tuinspots, led balken, grondspots en staande lampen in het 12V en 24V assortiment. Met deze buitenlampen kan ik je een indruk geven wat de mogelijkheden zijn. De buitenverlichting set laat ik enkele dagen staan zodat je een indruk krijgt wat licht met je doet. Na enkele dagen neem ik contact met je met de vraag hoe het bevallen is. De rest vertel ik je als ik een afspraak met je mag maken.

Heb je nog tips of een mooi thema laat het even weten.....

 

 

 

 Ik wens je een fijne Lente maand.

Libor van Bree

 

 

 

 

TUINVERLICHTING DEMO

TUIN VERLICHTING DEMONSTRATIE

HOE LEG IK TUINVERLICHTING AAN?

Is het wel veilig, is het mogelijk om onze grote boom aan te lichten of bent u op zoek naar meer veiligheid of sfeer rondom uw woning of bedrijfspand. Iedere tuinsituatie is anders. U struikelt over de mogelijkheden. Om u te helpen om een goede keus te maken is het mogelijk om middels een demonstratie koffer 12 en 24V tuinverlichting enkele dagen en nachten uit te proberen. Bent u overtuigt van deze verlichting, dan is het mogelijk om deze door mij aan te laten leggen. U legt deze zelf aan! Geen probleem! Aan de hand van een lichtplan die door mij is uitgewerkt kunt u zelf aan de slag. 

TUINONDERHOUD

DE TUIN IN ALLE SEIZOENEN

TUINONDERHOUD IN ALLE SEIZOENEN. 

De seizoenen wisselen zich razend snel. In ieder jaargetij wisselt de natuur van jas.Net als wij mensen zorgen we dat we ons zelf goed onderhouden.De natuur zorgt voor zich zelf, met af en toe een paar handjes van ons. Omdat we de natuur vaak naar onze hand willen zetten, komt dit vaak in gedring.Om u daarbij te helpen en te behoeden voor verkeerde beslissingen in en om tuin is het raadzaam om al het leven rondom de tuin in balans te houden zodat u in een fijne omgeving kunt vertoeven. 

WERKSHOP TUINONDERHOUD

TUIN ONDERHOUD WERKSHOP

 HERKEN JE DIT!

Je tuin vraagt dringent om een snoeibeurt, of misschien een winterbeurt.Keer op keer doe je hetzelf. Hoe je dat doet, gewoon. Echter zou je het prettig vinden om eens een deskundige in te schakelen die je haarfijn uitlegt wat je moet doen om weer motivatie en tuininspiratie te krijgen. Maar je wilt het wel zelf doen. Geen punt. Door het volgen van een tuinworkshop in je eigen tuin met gerichte en praktische handelingen voorkom je weer dat je een verkeerde beslissing neemt.

  • Salamanders in de tuin

    Een oude tuin heeft zijn charme. Grote planten domineren en geven de tuin een volwassen indruk.Jonge vaste planten gaan een gevecht met elkaar aan over de beste plek in het licht en voeding. Niet al...

Aangesloten

Hovenier.nl - Deel uw ervaring

Hovenier.nl - Deel uw ervaring